MIDDEN - DELFLAND

100 Theepotten voor Turandot

Bundelen van krachten van drie dorpen door een opera

Aan Tineke van Gils, keramiste in Schipluiden, is gevraagd of zij voor de opera 'Turandot' van n van haar specifieke theepotten een mal zou willen maken om deze pot daarna 100 maal te kunnen reproduceren. Maar toen Tineke begreep dat het naast het bundelen van de krachten binnen de 3 dorpen, ook echt om kunst gaat, antwoordde zij spontaan: "Ik ben een draaier, als jullie mijn werk zo waarderen, dan draai ik ze alle 100 uniek". 
Waarom een theepot? De opera Turandot is een Chinees sprookje dat speelt in en rond Peking en dan denk je al gauw aan een rijst- of theekom of een theepot. En van Tineke's specialisaties is de theepot, vandaar dat zij dan ook meteen besloot om helemaal 'voor de theepot te gaan'!

Tineke van Gils maakt 100 theepotten

Een 'vorstelijke' Turandot theepot

Het draaien van de theepotten is inmiddels in volle gang. In het atelier van Van Gils liggen de oren, tuiten, handgrepen en deksels in rijen te drogen totdat ze aan de potten kunnen worden gezet.
Tijdens het bezoek van de Koningin aan Schipluiden zullen de 100 nog maagdelijk witte potten in een monumentale zwarte 'letterbak'-kast voor een van de gevels aan de Dorpsstraat worden gepresenteerd. Tineke van Gils zal in het bijzijn van de koningin een theepot decoreren. In de maand daarna zullen 99 mensen uit de 3 dorpen elk een theepot beschilderen onder leiding van Van Gils. De theepotten worden uiteindelijk professioneel geveild. De opbrengst zal ten goede zal komen aan de productie van de opera Turandot.

Tineke van Gils maakt 100 theepotten

Decoreren van 99 Theepotten

De eerste van de 100 theepotten werd in het bijzijn van Koningin Beatrix door Tineke van Gils gedecoreerd. Nu is de beurt aan 99 streekgenoten die speciaal daarvoor zijn uitgenodigd.
Om ervoor te zorgen dat het alleen maar schitterende potten kunnen worden, ook al hebben sommigen volgens eigen zeggen totaal geen creatief talent, geeft Tineke een aantal suggesties.
Er zijn theepotten die totaal rondom beschilderd kunnen worden, maar bij veel potten is al op beide wangen een kader in de klei gedrukt om de beschildering te beperken (ongeveer 11x11 cm.). Wanneer de rest van de pot vervolgens in bijvoorbeeld n kleur wordt beschilderd kan het resultaat al 'niet meer stuk'.


Voorbeelden van kleuren en technieken

A. en B. Eerst wordt met een zacht potlood de tekening opgezet. Daarna wordt alles met de kwast ingekleurd. De potloodlijnen verbranden tijdens de laatste stook.
C. Simpel, maar toch leuk om uit te proberen. C1: de theedoek, C2: stippen en lijntjes, C3: speciale kwastjes.
D. Een korte tekst of een gedichtje kan met keramische kleurpotloden op de pot worden geschreven.
E. Gieten en kwasten met glazuur. Deze techniek vraagt veel vaardigheid omdat het op de pot snel een zootje wordt. De eerste theepot, in bijzijn van de Koningin, is op deze wijze gedecoreerd.
F. Een sjabloon, geknipt uit een stukje krant (men kan thuis al kleine niet al te gedetailleerde plaatjes zoeken) wordt op de pot geplakt en omschilderd. F1: Hier werd een sjabloon gebruikt waaruit een vis was weggeknipt.

Wie iets anders wiler kan altijd worden bekeken of het tot de mogelijkheden behoort. 

Na het beschilderen worden de potten nog een keer op lage temperatuur gestookt (1060 graden C).

28 oktober & 17 november 2005, Dario Fo - Opera in de Polder - Turandot - fotografie: Wim van Vliet