MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Allerlei activiteiten voor kinderen rond opera Turandot
‘Turandot wou met niemand trouwen’

Eind april zal de opera Turandot tien keer worden uitgevoerd in de Post- Kogeko sporthal in Schipluiden onder de naam Drie dorpen, één opera. Rondom deze community-opera van Puccini zijn er door Dario Fo, ondernemers in de kunst allerlei activiteiten in gang gezet voor de kinderen in Midden-Delfland.

Zo worden er speciale voorstellingen van Turandot voorbereid voor de basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Midden-Delfland, Westland en Delft. Er worden drie voorstellingen voor alle kinderen van de basisscholen in Midden-Delfland uitgevoerd op maandag 24 april: 10.30, 13.00 en 14.30 uur

600 Kinderen van de basisscholen zongen ‘hun’ lied ‘Là sui monti dell’Est’ al voor de Koningin. Dit lied gaan nu alle kinderen de komende tijd instuderen en meezingen in de voorstelling op 24 april. Op de scholen vertelden docenten van Theaterschool Koperen Kees van Dario Fo het verhaal van prinses Turandot. Kinderen vertelden dit weer na op hun manier. Dat leverde leuke verhalen op. Zo schreef Dennis uit Schipluiden het volgende: “Er was eens een prinses en ze heette Turandot. Ze was heel knap, heel veel prinsen wilden met haar trouwen. Omdat ze de prinses van China was en dat is een heel groot land. Maar ze wou met niemand trouwen omdat ze een eed gezworen had, want haar stammoeder was gemarteld.”

Bloemenmeisjes op 11 november
Bloemenmeisjes op 11 november 2005, foto Emi Barendse

Michiel deed eveneens een duit in het zakje: “De raadsels kunnen niet moeilijk zijn” zei prins Calaf. “Nou” zei Liu, “er zijn anders best veel koppen eraf gegaan.” “Hoe meld je je aan?” “Turandot zeggen, drie keer op de gong slaan en zeggen ik meld me aan.” “OK ik doe het.” Alle mensen keken vol bewondering naar Calaf en hij moest vragen beantwoorden. Toen kwam keizer Altoum erbij staan en iedereen zei ”Doe het niet, doe het niet” alleen de beul zei; “doe het joh, wat kan jou het schelen?” Dus zei hij toch dat hij het deed. 
Ruben, eveneens uit Schipluiden, vertrouwde het volgende toe aan het papier. “Turendot zegt: ‘Ik wil niet met hem trouwen.’ De Mandarijn zegt: ‘Ja maar hij heeft alle antwoorden goed gezegd’. ‘Ja maar ze waren echt heel makkelijk’, zegt Turandot. ‘OK’, zegt prins Calaf, ‘als je mijn naam morgen voor het zonlicht weet dan ga ik naar de beul en als je het niet weet dan trouwen we’. ‘OK’, zegt Turandot.” 

Straks staan in de voorstellingen kinderen uit Midden-Delfland op het podium en zingen samen met een echt symfonieorkest en met een groot koor en solisten. Een belevenis die een diepe indruk zal achterlaten. Met de vervlakking in de media en maatschappij is het een belangrijke taak om jongeren cultuur aan te bieden. Het zelf doen en direct beleven van zingen, dansen en spelen maakt kunst toegankelijk voor kinderen en geeft ze de gelegenheid hun eigen mening erover te vormen.

Expositie kijkdozen

Binnenkort gaan de kinderen van groep 8 van alle basisscholen in Midden-Delfland hun eigen Turandotkijkdoos maken. In diezelfde soort dozen waarin de Turandottheepotten zo mooi werden gepresenteerd, gaan de kinderen hun eigen beleving van Turandot weergeven in een klein kijkdoostheatertje. Al deze kijkdozen worden tentoongesteld bij de opera Turandot in Schipluiden.

CKV-voorstellingen voor jongeren

Voor de 10 avondvoorstellingen wordt de Post-Kogeko sporthal in Schipluiden omgebouwd tot een operahuis. Alles wordt in werking gezet om in de laatste voorstellingsweek overdag speciale CKV–voorstellingen te brengen. Tijdens deze voorstelling volgt het publiek het verhaal van prinses Turandot in China. Al spelend, zingend, dansend en musicerend laten vooral jonge spelers van Theaterschool Koperen Kees en Midden-Delfland enkele fragmenten zien uit dit wereldberoemde, klassieke verhaal. Maar meer facetten van de opera passeren de revue: het orkest, de verschillende instrumenten met een eigen klank, de koren met verschillende stemmen, professionele solisten, kostuums, grime, kapsels, licht en de geluidstechniek. Zo komen alle disciplines in een korte tijd aan bod.

Toegankelijk

Zo dicht in de buurt en zo gemakkelijk toegankelijk is een opera nog nooit geweest. Voor leerlingen een kans om deze speciale opera te bezoeken voor het vak CKV. De opera die vroeger voor het volk was, is in feite de vroegere versie van de huidige, populaire musical. Data: woensdag 26 april om 10.30 en 13.00 uur. Duur voorstelling: 50-60 minuten. Bestemd voor: leerlingen voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO, MBO). Kosten: €5,- (ook te betalen met CKV vouchers).

Les van Koperen Kees in de klas

Dit schooljaar loopt er een introductietraject van spelen bewegingslessen bij alle groepen 8 van de basisscholen in Midden-Delfland.

De leerkrachten en leerlingen in Schipluiden en Maasland zijn allemaal erg enthousiast. Dit blijkt uit een enquête onder de scholen. Op dit moment draait het project op de Mariaschool in Den Hoorn. Binnenkort zijn het Galjoen en de Juliana van Stolbergschool aan de beurt. Het voornaamste doel is kennismaking met ‘theatermaken’. Daarnaast krijgt het toeleiden naar de voorstelling van de opera Turandot aandacht. Kinderen die enthousiast zijn en hiermee verder willen, kunnen dan doorstromen naar de lesgroepen in de hoofdvestiging in Poeldijk of naar een lesgroep of kinderkoor in Midden-Delfland. Inmiddels is het kinderkoor in januari van start gegaan. Er wordt gerepeteerd in Schipluiden en Maasland; er zijn ook enkele repetities in Den Hoorn gepland. Rond de 40 kinderen repeteren wekelijks en staan te trappelen om in de opera mee te doen.


Kinderen zijn ingespannen bezig met theater, foto Emi Barendse