MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Turandot Kostuumateliers geopend

Op 13 oktober 2005 zijn in een kort tijdsbestek de drie Turandot kostuumateliers geopend in Maasland, Schipluiden en Den Hoorn door drie (ex-)burgemeesters. Om 19.00 uur opende Mary Kokxhoorn 'De Oude Dokus' in Maasland, om 19.45 uur opende Marja van Bijsterveldt het Kruisgebouw in Schipluiden en om 20.30 uur was het Arnoud Rodenburg die het atelier in Den Hoorn opende. Op zaterdag 26 november zijn activiteiten in de ateliers echt van start gegaan: zie hieronder.

Voor de opening waren ook alle vrijwilligers van de drie dorpen uitgenodigd die zich eerder opgaven om mee te werken aan dit operaproject. In april 2006 worden tien voorstellingen van de opera Turandot van Giacomo Puccini uitgevoerd in de sporthal in Schipluiden. Het koor van Turandot reisde ook mee langs de drie openingen en zong een klein deel uit de opera onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek. Ook werd een aria van de slavin Liù vertolkt door twee van de drie vrouwen uit Midden-Delfland en Westland die deze rol afwisselend zullen gaan spelen.

Opening Den Hoorn
Arnoud Rodenburg opent Den Hoorn

De werkgroep Turandot met mensen uit de drie dorpen hadden de drie locaties feestelijk aangekleed. Chinese thee en hapjes zorgden voor een gezellige sfeer in de ateliers. Met behulp van de professionele naaimachines van Dario Fo, de projectleider van dit project, kunnen binnenkort de ca. 300 kostuums vervaardigd worden.

Opening kostuumatelier Maasland
Vrijwilligers genieten van de opening atelier maasland met zang uit Turandot

Het wachten is nog even op de patronen. Het bezoek van koningin Beatrix aan Westland en Midden-Delfland op 11 november 2005, dat ook in het teken zal staan van 'Drie dorpen, één opera' heeft een kleine vertraging veroorzaakt. Maar, verzekerde regisseur Wilma Sekrève, de patronen zullen ruim op tijd beschikbaar komen. Zodra er begonnen kan worden met de kostuums zullen de ruim 50 vrijwilligers, die zich daarvoor hebben opgegeven, meer informatie ontvangen. Elk atelier wordt ondersteund door twee stagiaires die zullen mee helpen met het maken van de kostuums. Vrijwilligers voor de decorbouw en andere werkzaamheden zullen te zijner tijd worden opgeroepen. Met de opening van de kostuumateliers wordt de opera Turandot duidelijk meer zichtbaar in de drie dorpen. Uiteraard is iedereen welkom de resultaten in de ateliers te komen bewonderen, en... mee werken kan natuurlijk altijd!

Thee drinken met Marja van Bijsterveldt in Schipluiden
In Schipluiden drinken de vrijwilligers Chinese thee met Marja van Bijsterveldt terwijl Wilma Sekrève uitleg geeft over het project.

Kostuumateliers van start - naaimachines gevraagd!!

Door het bezoek van koningin Beatrix op 11 november 2005 aan Midden-Delfland moest de feitelijke start van de drie Turandot kostuumateliers even uitgesteld worden. Het programma van haar bezoek in Schipluiden eiste alle aandacht en energie, en... met een prachtig resultaat! De echte start van de ateliers vond plaats op zaterdag 26 november 2005.

In de drie kostuumateliers, in Maasland, Schipluiden en Den Hoorn, werden de plannen voor de kostuums door Wilma Sekrève en Tanja Schwerdfeger in alle detail besproken met de vrijwilligers die zich daar voor hadden opgegeven. Er moeten ongeveer 250 kostuums worden gemaakt variërend van kindermaat 152 tot een grote herenmaat. Ook de maquette van het prachtige decorontwerp van Reier Pos werd getoond; uitgelegd werd hoe deze er in de drie aktes uit zal zien (maar dit blijft nog even geheim!). Ook de achtergronddoeken zullen door de vrijwilligers worden gemaakt.

Start kostuumatelier Den Hoorn
Start kostuumatelier Den Hoorn (de verwarming doet het inmiddels!)

Er zal begonnen worden met de kostuums van de koorleden, het volk; de kostuums van de solisten komen als laatste! Stagiaires van het Mondriaan college zullen de mensen in de ateliers begeleiden. De leden van het Turandot koor zullen over de drie dorpskernen worden verspreid om daar binnenkort de maat op te laten nemen en, later, het resultaat te komen passen. Met de activiteiten in de kostuumateliers gaat de volgende fase in naar de uitvoering van de opera Turandot in april 2006!

Breng gerust eens een bezoekje aan een van de kostuumateliers en raak ook bevangen door de Turndot-koorts!!

Naaimachines gevraagd....

Er zijn zoveel vrijwilligers in de Turandot- kostuumateliers dat er een te kort is aan naaimachines. Misschien heeft u er nog ergens een staan die nooit gebruikt wordt. Zonde om zomaar weg te doen, toch? In de kostuumateliers zouden we ze nog prima kunnen gebruiken. We kunnen ze niet zelf repareren dus we zoeken alleen machines die nog goed functioneren.