MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Decoreren van theepotten voor Turandot voltooid

De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan het decoreren van 100 theepotten voor Turandot. In het atelier van de bekende keramiste Tineke van Gils was telkens een bijzonder samengesteld gezelschap aan het werk. Onder de noemer 'prominenten en kunstenaars' zitten op een middag wethouders, kunstenaars, een dominee en vrijwilligers aan de werktafel. Op een andere dag zijn het een burgemeester, een medewerker van de bakker, een boer, onderwijzers en een pastoor die aan het werk zijn. Ieder geeft zijn of haar persoonlijke interpretatie aan n van de theepotten die op 28 januari 2006 geveild gaan worden voor het project 'Drie dorpen, n opera!'.

Sommige beginnen wat onwennig en gaan zoekend aan het werk met hun nog geheel witte pot. Anderen gaan voortvarend aan de slag en zetten meteen de eerste schetsen. De deskundige hand van Tineke van Gils is voortdurend aanwezig voor een technische of creatieve wenk.

Keramiek, kleurpigment en glazuur hebben zo hun eigen wil. Daardoor is het voor de mensen ook weer een bijzondere verrassing om te zien hoe ze kunnen 'samenwerken' met hun theepot. De sessies in het atelier zijn ook een ontmoeting. Mensen maken kennis, inspireren elkaar, geven adviezen en zijn vol bewondering van elkaars werk. We zien abstracte patronen, sprekende kleuren, een landschap, een persoonlijk gedicht, Chinese karakters. Ieder maakt een eigen verhaal met een van de 100 theepotten.

Arnoud Rodenburg, burgemeester Midden-Delfland
Arnoud Rodenburg (de B.) aan het werk.

Iedereen is tevreden en zelfs verrast door het resultaat. 'Het zijn stuk voor stuk plaatjes', is het waarderende commentaar van Tineke. Het inspannende en inspirerende proces wordt afgesloten met het aan brengen van de laatste glazuurlaag. En dan volgt een wonderlijk schouwspel. Langzaam vervaagt het beeld tot weer een witte theepot.

Pas na het stoken in de oven zal iedere theepot zijn bijzondere uiterlijk definitief onthullen. Stuk voor stuk unieke exemplaren. Handgedraaid door Tineke van Gils en beschilderd door bijzondere mensen.

Jan van Dijk (van de vis)
Jan van Dijk (van de vis).

Openbare veiling in Maasland

Met Chinees nieuwjaar, op 28 januari, worden de 100 theepotten voor Turandot geveild in het Trefpunt in Maasland. Het belooft een bijzondere veiling te worden. De belangstelling is nu al groot. Want wie wil er niet bieden op die unieke Turandot-theepot van de burgemeester of van een andere bekende streekgenoot. Of gewoon de theepot van je oma of je vriend. Aan veilingmeester Jan Kroes om er met het publiek een feestelijke en succesvolle veiling van te maken.

Bekijk ook:

Wethouders Dirk Hanemaaijer en Hen Keijzer
Wethouders Dirk Hanemaaijer en Hen Keijzer.

Foto impressies van de decoreersessies en (klik) nog veel meer foto's!!

Petra Breederland.
Petra Breederland.

Ysbrand Chardon
Ysbrand Chardon, 4-spanwinnaar.

Peter Tetteroo - helemaal Midden-Delfland
Peter Tetteroo - helemaal Midden-Delfland.

Nu nog even het deksel
Nu nog even het deksel.

Piet van de Berg en Eduard Bhtlingk hebben de beste plaats
Piet van den Berg en Eduard Bhtlingk hebben de beste plaats.

Een grote keuze aan kleuren
Een grote keuze aan kleuren.

Rob en zijn Groeneveldse molen
Rob en zijn Groeneveldse molen

Na het glazuren zijn alle decoraties weg tot n de stook.
Na het glazuren zijn alle decoraties weg tot n de stook.

Foto's Wim van Vliet en Henk Groenendaal.