MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De koningin komt!

Iedereen hoopte erop en nu is het echt waar; Koningin Beatrix komt op 21 april naar de opera Turandot in Schipluiden! De hele streek wordt op de kaart gezet. Een bijzonder grote opsteker voor het project Drie dorpen, één opera en voor Midden-Delfland en Westland waarin gemeenschapskunst als bijna nergens in Nederland zo actief wordt uitgevoerd. Wat mensen bij elkaar brengt. Zelfs de koningin.

Tijdens het bezoek op 11 november aan Midden-Delfland heeft Koningin Beatrix na het optreden van het koor de zangers toegezegd dat ze graag uitgenodigd wilde worden voor de opera Turandot. Zij was erg enthousiast en onder de indruk van de vele jongeren die meededen en van het koor. Dezelfde dag nog heeft Dario Fo, ondernemers in de kunst de uitnodiging aan het Koninklijk Huis de deur uit gedaan!

En nu is het antwoord definitief ja! Een extra stimulans voor de vele betrokkenen om het project Drie dorpen, één opera tot een groot succes te maken. Bij vele inwoners van Midden-Delfland en Westland zullen de maanden maart en april in het teken staan van Drie dorpen, één opera, want dat Koningin Beatrix naar de opera komt, gebeurt misschien wel nooit meer!
Een opera die u niet mag missen.

21 april 2006: verslag bezoek koningin Beatrix

Koningin Beatrix bekijkt het decorontwerp van Reier Pos
Koningin Beatrix bij de maquette van de opera Turandot tijdens haar bezoek aan Midden-Delfland in november 2005, Fotografie: Gemeente Midden-Delfland

Bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst:

KONINGIN WOONT COMMUNITY-OPERA TURANDOT BIJ

Hare Majesteit de Koningin woont vrijdagavond 21 april in de Post-Kogeko sporthal te Schipluiden een community-uitvoering bij van Puccini's opera Turandot. Deze productie wordt uitgevoerd door honderden inwoners van Midden-Delfland en Westland. De Koningin kreeg vorig jaar november bij haar jubileumbezoek aan Zuid-Holland tijdens een rondvaart door Schipluiden een voorproefje van deze uitvoering.

Een community-opera is bedoeld om samenwerking en samenhang in de gemeenschap te bevorderen en mensen de kans te geven hun talenten te ontwikkelen. Talenten op creatief gebied, zoals zingen, acteren en dansen, maar ook op dat van organisatie en communicatie. Koorzangers, kostuumnaaisters, decorbouwers, vele vrijwilligers voor de organisatie, publiciteit, catering, schoolprojecten, publieksbegeleiding, parkeerwacht en verkeersbegeleiding hebben intensief samengewerkt aan deze productie. In totaal worden er tien voorstellingen van Turandot gegeven in een als operahuis ingerichte sporthal.

De in China gesitueerde opera Turandot is een lyrische opera van Giacomo Puccini in drie aktes naar het gelijknamige toneelstuk van Carlo Gozzi in de bewerking van Friedrich von Schiller. Voor hij de opera had voltooid, overleed Puccini in 1924. De laatste twee scènes werden op verzoek van Toscanini, dirigent en vriend van Puccini, voltooid door Franco Alfano. De première was in Milaan op 27 april 1926. Deze community-uitvoering is ontstaan door samenwerking van de Stichting Opera tussen Gaag en Gantel, Dario Fo, ondernemers in de kunst en de werkgroep Drie dorpen, één opera.

Voor meer informatie: Dario Fo, ondernemers in de kunst.

Zie ook: http://turandot.middendelfland.net.