MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Stevige Openingsact Turandot

De uitvoering van de opera Turandot in Midden-Delfland, 13-30 april, krijgt een spectaculaire en vooral ook stevige opening! Evenals bij de uitvoering van Turandot in de Verboden Stad van Beijing wordt de openingsact verzorgd door een 40-tal slagwerkers.

Een door deze Chinese uitvoering geïnspireerd arrangement werd gemaakt door Joeke Hoekstra. Op 15 maart waren er in het verenigingsgebouw van Sint Caecilia Schipluiden al 30 slagwerkers aanwezig; inmiddels is ook de tweede repetitie geweest en het muziekstuk staat!. Er wordt gespeeld op speciale ronde, Chinese trommels met diverse afmetingen en een serie bekkens. Onder leiding van Joeke werd het slagwerkstuk al gauw herkenbaar; dat wil zeggen dat iedereen hetzelfde ritme speelde. Nog één repetitie volgt om het geheel echt af te maken. Om het nog wat spannender te maken vertelde Jouke erbij dat één van de slagwerkers straks de leiding zal krijgen. Hijzelf speelt namelijk mee in het operaorkest L'Orchestra Particolare.

Uiteraard wordt de slagwerkgroep ook in prachtige kostuums gehuld en worden de slagwerkers mooi gegrimeerd voor de uitvoeringen in de Post-Kogeko operahal. Twee van de slagwerkers zijn tevens Mondriaan stagiaires die voor de kostuums zullen gaan zorgen!
En dan de laatste repetitie: Het was even improviseren... want de trommels moeten nu aan banden worden gedragen.

Tekst en foto's Henk Groenendaal