MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Turandot Theepottenveiling en Kaartverkoop

Op zaterdag 28 januari was er in 't Trefpunt in Maasland de veiling van de Turandot theepotten en begon bovendien de kaartverkoop voor het opera project Drie dorpen, één opera Turandot van Puccini. Eind april zal de opera tien keer worden uitgevoerd in de Post-Kogeko sporthal in Schipluiden. Ook zijn er overdag zes speciale voorstellingen van ongeveer een uur, voor basisscholen, voortgezet onderwijs en speciale doelgroepen.

Theepotten voor Turandot

Tijdens de voorbereidingen van het operaproject kwam in de werkgroep Drie dorpen, één opera het idee naar voren om een sponsoractiviteit te organiseren in de vorm van: 'Chinese theepotten'. Turandot is immers een Chinees sprookje.

Keramiste Tineke van Gils uit Schipluiden wilde daar graag aan meewerken en draaide in haar atelier aan de Rijksstraatweg in Schipluiden 100 verschillende theepotten, geen Chinese maar Van Gils theepotten, met haar eigen signatuur. Op 11 november 2005 werd de eerste theepot in het bijzijn van koningin Beatrix in Schipluiden door Tineke zelf gedecoreerd. Bekende inwoners uit Midden-Delfland en Westland kwamen daarna in haar atelier om in sessies van zo'n twee en een half uur de overige theepotten te decoreren: zo waren er (ex-)burgemeesters, wethouders, schoolmeesters, pastoor, dominees, bakkers, boeren, burgers en buitenlui… De witte theepotten werden stuk voor stuk omgetoverd tot mooie kunstwerkjes waarbij een aantal schitterende uitschieters.

Veilingmeester Jan Kroes in actie
Veilingmeester Jan Kroes in actie.

De theepotten veiling

Tijdens de kijkuren die aan de veiling vooraf gingen, bewonderden vele potentiële kopers de prachtig geglazuurde theepotten. Verschillende makers van de theepottendecors wilden graag hun eigen theepot weer 'terug' kopen, maar dat viel lang niet mee!

Veilingmeester Jan Kroes dreef met zijn enthousiasme en vakkundigheid de prijs soms verrassend hoog op! Theepot nummer één, die Tineke bij de koningin decoreerde, ging voor het recordbedrag van € 1100,- naar een nieuwe eigenaar. De theepot van Marja van Bijsterveldt (ex-burgemeester van Schipluiden) werd voor € 1000,- verkocht. Ook nummer 100 van Ysbrand Chardon, met op de theepot zowel de voorkant als de achterkant van zijn prachtige vierspan, bracht het mooie bedrag van € 500,- op. Naar schatting bracht de verkoop in totaal € 20.000,- op. Van een gemiddelde van € 200 per theepot durfde de organisatie alleen maar te dromen!

Bekijk alle theepotten hier!

Bieden op theepot nummer één
Bieden op theepot nummer één

Kaartverkoop opera van start

Eerder die avond verzamelde zich een grote groep mensen voor 'De Oude Pastorie', onderdeel van 't Trefpunt, waar om zes uur de kaartverkoop zou gaan beginnen. Om warm te blijven zong men teksten uit Turandot. Binnen heerste al een wat nerveuze stemming rond de vier verkooptafels waar 4200 kaarten klaar lagen voor de zeven nog vrije avonden.

Drie avonden waren al eerder ingekocht en bestemd voor speciale bedrijfsacties zoals die van de Rabobank. Zodra de eerste kopers binnen kwamen was de spanning weg en verliep alles op rolletjes. Vooral de voorstelling van 17 april, tweede Paasdag, verkocht goed! De kopers werden natuurlijk meteen langs de theepotten gedirigeerd. In totaal zijn er ongeveer 1500 kaarten verkocht, dus voor wie de reis naar Maasland te ver was, is er nog steeds een kans deze prachtige opera bij te wonen. Kijk hier voor de kaartverkoopadressen! 

Wachten tot de kaartverkoop begint
Wachten tot de kaartverkoop begint.

Uitvoeringen opera Turandot

De opera wordt uitgevoerd in de Post-Kogeko sporthal in Schipluiden op: 13, 15, 17, 18*, 20*, 21*, 23, 25, 27 en 30 april. De met een * aangegeven data zijn door bedrijven ingekocht. Kaarten kosten € 35,-- inclusief twee consumpties (er zijn twee pauzes), garderobe en het programmaboekje. Al lijkt april nog ver weg, wacht niet te lang want de voorstellingen kunnen wel eens snel zijn uitverkocht!
Kijk op de website voor de meest recente informatie: turandot.middendelfland.net.

De laatste keer alle Turandot theepotten bij elkaar
De laatste keer alle Turandot theepotten bij elkaar.

Het sprookje Turandot

Carmen was twee jaar geleden een geweldig spektakel in Honselersdijk en Wateringen. Turandot is anders, maar wordt minstens zo indrukwekkend. Het in het Italiaans gezongen sprookje van prinses Turandot en de prins Calaf speelt zich af in China. De muziek, het toneel met een groot koor en kinderkoor, het indrukwekkende decor en de prachtige kostuums ademen allemaal die kenmerkende Chinese sfeer. Het verhaal gaat over prinses Turandot die niet wil trouwen. Daarom moet elke prins die om haar hand komt drie raadsels oplossen; lukt dat niet dat wordt hij onthoofd! De opera begint met de onthoofding van de prins van Perzië. Bij dit spektakel is ook een oude blinde man aanwezig, die begeleid wordt door de jonge slavin Liù. Prins Calaf bevrijdt hen tijdens de drukte en hervindt in de oude man zijn vader. Turandot laat zich even zien en Calaf is onmiddellijk gefascineerd door de schoonheid van haar en wil met haar trouwen. Calaf weet de drie raadsels goed te beantwoorden, maar Turandot probeert onder een huwelijk uit te komen. Calaf komt haar tegemoet en zal hiervan af zien als Turandot zijn naam zal noemen. Slavin Liù is de enige die de naam weet, maar zij weigert die te onthullen. Daarom wordt ze gemarteld. Op een onbewaakt moment weet zij een dolk van een soldaat te pakken en steekt zij zich vervolgens dood. Uit woede grijpt Calaf prinses Turandot en kust haar vurig. Dit ontwapent haar en zij beseft dat zij ook van hem houdt….