MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

2500 kinderen bezoeken Turandot - Drie dorpen naar de Opera

Maandag 24 april was het dan zover, alle basisschoolkinderen van Midden-Delfland gingen naar de Opera in de polder! In drie voorstellingen wordt de Opera Turandot speciaal voor de kinderen opgevoerd. Een juweel van een voorstelling! Voor de schoolkinderen maakte de regisseur een aangepaste versie, zodat de kinderen het verhaal kunnen begrijpen, ondanks het feit dat de opera in het Italiaans gezongen wordt.

Het verhaal gaat over prins Calaf die zo stapelverliefd wordt op prinses Turandot, dat hij zich waagt aan de drie moeilijke raadsels. Hij riskeert dat hij, net zo als zijn voorgangers, zijn hoofd eraf laat hakken. Het was best heel spannend en beetje griezelig; je zag een beul, een zwaard, van die afgehakte schedels en daartussendoor die stoere prins die wel lef had omdat ie zo verliefd was. Deze rollen werden in het Nederlands gespeeld door jonge acteurs van de theaterschool Koperen Kees: Lorette Fleurigand / Sabine Kester en Hagen van den Broek. Gelukkig had de prins alle antwoorden goed en kon hij daarna met zoenen de prinses ook verliefd maken! De operaliedjes, in het Italiaans gezongen, werden begeleid door het grote symfonie orkest. Mooie muziek, maar wel heel anders dan de kinderen gewend zijn van school, TV en radio. Maar dat ook kinderen deze mooie en moeilijke muziek kunnen zingen werd bewezen door de vele kinderen die meededen aan deze opera in het koor.


De kinderen zijn er helemaal klaar voor!

Dat was wel heel leuk om te horen!
De kinderen hadden op school al veel over deze opera gehoord, maar dat alles er zo groot en zo mooi uit zou zien hadden ze niet gedacht. Het grote podium met al die spelers erop, het mooie decor waar zelfs de armen van kunnen bewegen op muziek, de dansmeisjes met gouden, lange nagels, en die hele mooie jurk van Turandot; eigenlijk was er heel veel om naar te kijken.
Dat koningin Beatrix j.l. vrijdag tijdens haar bezoek aan deze opera met veel plezier had gekeken naar de kijkdozen, was voor de kinderen een grote verrassing. De Turandot kijkdozen, gemaakt door de groepen 7 en 8, zijn nu tentoongesteld in de foyer.
Opera leek voor iedereen wel een beetje vreemd en moeilijk, maar na deze prachtige uitvoering bleek deze eerste kennismaking met opera en symfonieorkest heel erg goed te bevallen.


Met tromgeroffel wordt de mandarijn aangekondigd...


... 'Turandot trouwt met de prins die de drie raadsels oplost'...


...De prins van PerziŽ lukte dat niet... kop eraf!


... en vele prinsen gingen hem al voor....


...maar prins Calaf is onmiddellijk verliefd op Turandot.


Ministers Ping, Pang en Pong proberen Calaf tegen te houden...


De geesten komen heel even tot leven...


Plotseling verschijnt Turandot, hoog, zwart en ijskoud...


Calaf lost onverwacht de raadsels op: Hoop, Bloed en Turandot!!


... maar pas als Calaf onverwacht Turandot een zoen geeft, ontdooit Turandot en weet zij dat ook zij verliefd is!


Het volk is heel blij voor het nieuwe paar Turandot en Calaf en ziet uit naar het huwelijksfeest!

Tekst: Anneke Veenland, foto's: Henk Groenendaal